Za przepis dziękuję Agnieszce Maciąg
Ten lekki, zdrowy i szybki gulasz jest wyśmienity nie tylko do wszelkich kasz czy ryżu, ale również do makaronu lub pajdy tostowanego razowca z oliwą z oliwek. W jego towarzystwie zwykła jaglanka lub kasza gryczana zamieniają się w potrawę, którą z przyjemnością zjada u nas cała rodzina.
Czas wykonania – 30 minut ( mi zeszło wraz z przygotowaniem nieco dłużej ok. 1 godz )
Ilość porcji – dla 4-5 osób
Składniki:
Ten lekki, zdrowy i szybki gulasz jest wyśmienity nie tylko do wszelkich kasz czy ryżu, ale również do makaronu lub pajdy tostowanego razowca z oliwą z oliwek. W jego towarzystwie zwykła jaglanka lub kasza gryczana zamieniają się w potrawę, którą z przyjemnością zjada u nas cała rodzina.
Czas wykonania – 30 minut ( mi zeszło wraz z przygotowaniem nieco dłużej ok. 1 godz )
Ilość porcji – dla 4-5 osób
Składniki:
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 niewielka cukinia ( ja dałam jedną żółtą i jedną zieloną )
- 1-2 cebule
- 6-7 ząbków czosnku
- 1- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- 1 puszka krojonych pomidorów (możesz dodać więcej, jeśli chcesz mieć więcej sosu)
- duża garść rodzynek (umytych i osuszonych)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub więcej, w zależności od upodobań)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- duża garść posiekanych świeżych ziół (na przykład natka pietruszki lub kolendra)
- opcjonalnie możesz dodać oczyszczoną i drobno pokrojoną ostra papryczkę chilli (ilość zgodnie z upodobaniami)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz