środa, 28 grudnia 2016

Kotlety z kaszy gryczanej...


 Składniki :

• 1 szklanka kaszy gryczanej palonej lub niepalonej 
 • 1,5 szklanki płatków owsianych
• 500 g pieczarek
• 200 g  sera feta
• 3 cebule
• 1 szklanka mąki gryczanej, owsianej lub pszennej
• 1 szklanka kaszy manny
• sól, pieprz, czosnek i tymianek do smaku
• olej do smażenia



Przygotowanie:

1. Cebule obieram, kroję i smażę na złoto.
2. Kaszę gryczaną gotuję  i studzę
3. Zagotowuję 2 szklanki wody, wsypuje płatki owsiane, doprowadzam do wrzenia, gotuję mieszając 1 minutę, przykrywam i zostawiam na 15 minut do napęcznienia.
4. Ser rozgniatam widelcem
5. Na patelni podsmażam lekko rozdrobnione pieczarki.
6. Cebulę, pieczarki,ser kaszę, i płatki - mielę w blenderze. Można też wszystko zmielić w maszynce do mielenia.
7. Przekładam do miski, dodaję mąkę, zioła, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie mieszam, w razie potrzeby zostawiam masę na 20-30 minut żeby stężała mocniej.
8. Kształtuję kotlety, obtaczam kaszą manną lub po prostu formuję bez obtaczania   , układam na talerzu i wstawiam do lodówki. Przed smażeniem powinny być zimne.
9. Smażę na oleju z obu stron na złoto. Podaję z surówką i ziemniakami






Za przepis dziękuję http://www.olgasmile.com/kotlety-z-kaszy-gryczanej.html
 został on nieco przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie używam sera żółtego i bułki tartej, 
zamiast nich dałam ser fetę oraz kasze manną . Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie , należy dodać więcej kaszy manny... Wyszły wyśmienite :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz