piątek, 11 listopada 2016

Chlebek ajurwedyjski

                                     

Składniki suche:

  • 1½ szklanki otrębów owsianych
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ½  soli himalajskiej lub innej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:

  • 2 niepełne szklanki mleka migdałowego lub sojowego NIESŁODZONEGO, może być także kokosowe
  • 1 duże jajko z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, syropu klonowego lub płynnego jasnego miodu
  • papier do pieczenia lub olej do wysmarowania foremki (np. klasyczna keksówka)
  •  opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania z wierzchu

 Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 220C (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu).
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem lub  wysmaruj olejem.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej misce (lub w mikserze) rozkłóć jajko, następnie dodaj mleko, szczyptę soli, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. 

Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto wylej (będzie płynne, nie obawiaj się tego) do  foremki, posyp sezamem i pestkami. 

Piecz przez 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche (powinno już być). Gdy lekko przestygnie w formie wyjmij chlebek i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły z masłem czosnkowym lub oliwą aromatyzowaną czosnkiem i tymiankiem.
Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go w ciągu jednego lub dwóch dni.



Przepis pochodzi z :
 http://agnieszkamaciag.pl/szybki-bezglutenowy-chlebek-ajurwedyjski/

foto : Dalia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz