Składniki suche:
- 1½ szklanki otrębów owsianych
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- ½ soli himalajskiej lub innej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 niepełne szklanki mleka migdałowego lub sojowego NIESŁODZONEGO, może być także kokosowe
- 1 duże jajko z wolnego wybiegu
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy, syropu klonowego lub płynnego jasnego miodu
- papier do pieczenia lub olej do wysmarowania foremki (np. klasyczna keksówka)
- opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania z wierzchu
Wykonanie:
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj olejem.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej misce (lub w mikserze) rozkłóć jajko, następnie dodaj mleko, szczyptę soli, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto wylej (będzie płynne, nie obawiaj się tego) do foremki, posyp sezamem i pestkami.
Piecz przez 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche (powinno już być). Gdy lekko przestygnie w formie wyjmij chlebek i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły z masłem czosnkowym lub oliwą aromatyzowaną czosnkiem i tymiankiem.
Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go w ciągu jednego lub dwóch dni.
Przepis pochodzi z :
http://agnieszkamaciag.pl/szybki-bezglutenowy-chlebek-ajurwedyjski/
foto : Dalia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz