piątek, 11 listopada 2016

Szakszuka



Składniki 


  •   1-2 pomidory
  •  1-2 papryki
  •  1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •   3-4 jajka
  •   papryka słodka
  •  kumin 
  •  sól, pieprz
  •   bazylia - szczypta
  •   łyżka oliwy
  Cebulę i czosnek posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić, dodać pokrojoną paprykę .
Chwi poddusić, w tym czasie sparzyć i obrać ze skórki pomidory - pokroić i dodać do duszących się warzyw. Przyprawić kuminem, papryką, bazylią , delikatnie solą i pieprzem do smaku . Dodać koncentrat pomidorowy - chwilkę poddusić, następnie rozsunąć warzywa łopatką i wbić jajka. 
Aby przyśpieszyć ścięcie białka - można przykryć patelnię pokrywką.

UWAGI : 
do szakszuki można też dodać cukinię a  na wierzch jajka oliwki, kapary

Smakuje wybornie w połączeniu z chlebkiem ajurwedyjskim posmarowanym masłem czosnkowym 


 Inspiracja : 
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/09/szakszuka-czyli-moje-nowe-uzaleznienie.html#more



foto > Dalia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz