Makaron zapiekany z jabłkami
- makaron op.
1
szt.
- masło
3
łyżka
- jabłka
800
g
- cukier
0.5
szklanka
- cynamon
1
łyżka
- jaja kurze całe
3
szt.
- cukier puder
1
łyżka
- masło
2
łyżka
- bułka tarta
2
łyżka
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy żaroodporne naczynie tłuszczem i posypujemy tartą bułką.
- Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i
kroimy w plasterki. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i z cynamonem. Żółtka
ucieramy z cukrem, który pozostał, białka ubijamy na sztywno.
- Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
- Masę jabłkowo-cynamonową mieszamy z ugotowanym makaronem.
Następnie połowę masy makaronowej wkładamy do żaroodpornego naczynia,
przykrywamy jabłkami i resztą makaronu. Zapiekamy do zarumienienia się
wierzchu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz