poniedziałek, 28 listopada 2016

Maseczki z miodem

 Coraz częściej badania wykazują jego zbawienne działanie na skórę. Obecnie na rynku można znaleźć wiele preparatów na bazie tego cennego składnika. Miód jest skutecznym sposobem na upiększenie całego ciała. Łagodzi podrażnienia i nawilża skórę, a także utrzymuje poziom jej wilgotności przez cały dzień. Badania potwierdzają, że miód zawarty w kosmetykach redukuje zmarszczki i ujędrnia skórę.

Jak można wykorzystać miód?

 Miód wykazuje silne działanie antyseptyczne, posiada właściwości oczyszczające i nawilżające. To produkt, który zabija bakterie, zmniejsza obrzęki i stany zapalne. Dzięki niemu można utrzymać wilgotność, co oznacza, że wpływa on na nawilżenie skóry. Miód jest też bardzo pomocny w gojeniu oparzeń i drobnych urazów. Można go także stosować w leczeniu trądziku. Miód jest bardzo znanym i oczyszczonym środkiem kosmetycznym. Niewiele osób zdaje sobie sprawdzę z tego, że ilość zanieczyszczeń w miodzie jest znikoma, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na obecność toksyn.

Domowe maseczki z miodem

Maseczki z miodu można wykonać samodzielnie w domu lub zakupić je w sklepie kosmetycznym. Przede wszystkim działają one kojąco na skórę, regenerują naskórek i poprawiają koloryt. Wchłaniają się bardzo dobrze, a wraz z mlekiem lub jogurtem stanowią doskonały balsam nawilżający dla skóry. Miód działa odżywczo, dlatego jest idealnym produktem dla zmęczonej skóry.

Przepisy na domowe maseczki z miodem

Istnieje wiele przepisów na domowe maseczki z miodem. Produkt ten wzbogaca je o właściwości odżywcze i przeciwzapalne, a dodatkowo oczyszcza i pomaga w walce z rozszerzonymi porami skóry. Do każdego rodzaju wybranej maseczki wystarczy dodać niewielką ilość miodu, aby przekonać się o jego nieocenionym wpływie na cerę. 

Maseczkę oczyszczającą należy przygotować z jednego żółtka, łyżeczki miodu i łyżeczki mąki owsianej. Po utarciu wszystkich składników uzyskuje się miksturę, którą warto stosować do kilku razy dziennie.

 Aby wykonać maseczkę dla cery suchej, należy wymieszać trzy łyżki miodu z trzema łyżkami śmietany i dwoma żółtkami.

Osoby, które czują, że ich cera straciła naturalną miękkość, powinny przygotować maseczkę zmiękczającą. Wystarczy utrzeć żółtko z łyżeczką miodu i łyżeczką gliceryny. Taka mieszanka doskonale zmiękcza i oczyszcza skórę. Warto stosować ją na twarz i szyję. 

Nawilżenie skóry gwarantuje także maseczka z miodu i mleka. W celu jej przygotowania należy dokładnie zmieszać dwie łyżki miodu i dwie łyżeczki mleka lub słodkiej śmietany. Taki kosmetyk nie tylko nawilży cerę, ale także poprawi koloryt skóry.

Prostym przepisem jest również maseczka z miodu i cytryny. Do jednej łyżki miodu wystarczy dodać połowę łyżeczki soku z cytryny i dwie łyżeczki mielonych migdałów. 

Wygładzająco i nawilżająco zadziała połączenie jednej łyżki miodu z jednym dużym jabłkiem. Maseczkę należy nałożyć na twarz i zmyć letnią wodą po 20 minutach.

Popularnym domowym kosmetykiem jest maseczka z miodu, płatków owsianych i żółtka. Aby ją przygotować należy wymieszać jedną łyżeczkę miodu z jednym żółtkiem. Do mieszanki należy dodać jedną łyżeczkę drobno zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, nałożyć na oczyszczoną skórę i zmyć letnią wodą po 20 minutach.


niedziela, 13 listopada 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepis pochodzi ze strony : moje wypieki 
Ciasto wyszło bardzo lekkie i delikatne pomimo połączenia masła i oleju...delikatnie chrupkie  z wierzchu...dość słodkie. Dałam 2 łyżki cukru brązowego ...oczywiście znacznie mniej niż w przepisie oryginalnym....odkąd unikam cukru. Troszkę się bałam ze będzie zbyt wytrawne i "dosłodziłam" na koniec 4 daktylami i 3 suszonymi śliwkami.W smaku bardzo dobre, wilgotne, czekoladowe ... na świeżo miałam wrażenie że nawet nieco za słodkie ... na drugi dzień idealne , słodkość znikła ....na przyszłość  gdybym chciała wersję wytrawną 2-3 daktyle dla dosłodzenia wystarczą... chciałabym też kolejnym razem dodać kawę...tym razem nie miałam rozpuszczalnej i dałam ostrożnie łyżeczkę zwykłej sypanej ...jednak jest nie wyczuwalna w smaku. Myślę ze można też dodać orzechy a wierzch posypać pokrojonymi migdałami

Wrażenia : ciasto pierwsza klasa...do ponownego wypieku ,,,koniecznie ! 

Składniki:

  • 115 g masła
  • dałam 2 łyżki cukru brązowego / oryginalnie 250 g drobnego cukru do wypieków /
  • 125 ml (pół szklanki) oleju z pestek winogron / oryginalnie słonecznikowego lub rzepakowego /
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego / dałam pół na pół /
  • 300 g ( 2 niecałe szklanki ) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao ( 3-4 łyżki )
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)*
  • dałam 4 kostki posiekanej gorzkiej czekolady / lub 60 g gorzkich chipsów czekoladowych /
  • 2 daktyle, 1 śliwka suszona
  •  można też dodać orzechy a wierzch posypać pokrojonymi migdałami

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

Miękkie masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i zmiksować.

Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać zmieloną kawę rozpuszczalną (niekoniecznie) i wymieszać. Na końcu dodać startą cukinię i drobinki czekoladowe (chocolate chips), delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach 22 x 33 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 
Ja piekłam ok. 50 min ...funkcja piekarnika góra-dół...jednak miałam wrażenie że ciasto jest jeszcze niedopieczone po 40 min. i pod koniec ...przez 10 min. dałam termoobieg ...i to był dobry pomysł :)

Przed podaniem można polać polewą czekoladową.
Tutaj nie zastosowałam...wierzch ciasta był tak przyjemnie chrupki że szkoda mi było dawać polewę.


Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.


* Cukini nie obieramy, wydrążamy jedynie środek z pesteczkami (jeśli jest co wydrążać).

Za przepis dziękuję : Dorocie z bloga "Moje wypieki"

foto : Dalia



piątek, 11 listopada 2016

ZATOKI c.d - inhalacje, okłady

Dobre, naturalne metody oczyszczania zatok to inhalacje (np. z sodą oczyszczoną) lub kompresy z soli przykładane na czoło. To jest metoda świetna oczywiście na zatoki czołowe, ale na przynosowe już nie. Wspomagająco działają również różne olejki eteryczne, które ułatwiają oddychanie, a także działają antyseptycznie. Tu na pierwszym miejscu - olejek eukaliptusowy, który powinien być w każdym domu. Działa świetnie nie tylko na chore zatoki, ale również wspomagająco przy zwyczajnym katarze. 

 Jak zrobić kompres z soli na zatoki?

Na suchej patelni lekko podgrzewamy sól (najzwyklejszą sól spożywczą). Dobrze ciepłą (ale nie gorącą, aby się nie poparzyć!) sól wysypujemy do skarpetki , zawiązujemy dokładnie  robiąc z niej podłużny, płaski pasek o szerokości i długości czoła. 
Gdy sól sie ochłodzi, ponownie podgrzać. Tą czynność powtarzać kilkakrotnie, aby jednorazowa sesja z ciepłym okładem trwała ok. 10 - 15 minut

 Ciepły okład ogrzewa zatoki czołowe i powoduje, że wydzielina łatwiej spływa. Po wykonaniu kompresu należy dokładnie wydmuchać nos i uważać, aby tego dnia pozostać w cieple (nie można tego przewiać ani zaziębić). Taki kompres przynosi ulgę również podczas silnego kataru. Nie działa jednak na infekcje zatok przynosowych (oczywiście). 

Szakszuka



Składniki 


  •   1-2 pomidory
  •  1-2 papryki
  •  1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •   3-4 jajka
  •   papryka słodka
  •  kumin 
  •  sól, pieprz
  •   bazylia - szczypta
  •   łyżka oliwy
  Cebulę i czosnek posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić, dodać pokrojoną paprykę .
Chwi poddusić, w tym czasie sparzyć i obrać ze skórki pomidory - pokroić i dodać do duszących się warzyw. Przyprawić kuminem, papryką, bazylią , delikatnie solą i pieprzem do smaku . Dodać koncentrat pomidorowy - chwilkę poddusić, następnie rozsunąć warzywa łopatką i wbić jajka. 
Aby przyśpieszyć ścięcie białka - można przykryć patelnię pokrywką.

UWAGI : 
do szakszuki można też dodać cukinię a  na wierzch jajka oliwki, kapary

Smakuje wybornie w połączeniu z chlebkiem ajurwedyjskim posmarowanym masłem czosnkowym 


 Inspiracja : 
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/09/szakszuka-czyli-moje-nowe-uzaleznienie.html#more



foto > Dalia

Chlebek ajurwedyjski

                                     

Składniki suche:

  • 1½ szklanki otrębów owsianych
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ½  soli himalajskiej lub innej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:

  • 2 niepełne szklanki mleka migdałowego lub sojowego NIESŁODZONEGO, może być także kokosowe
  • 1 duże jajko z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, syropu klonowego lub płynnego jasnego miodu
  • papier do pieczenia lub olej do wysmarowania foremki (np. klasyczna keksówka)
  •  opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania z wierzchu

 Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 220C (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu).
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem lub  wysmaruj olejem.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej misce (lub w mikserze) rozkłóć jajko, następnie dodaj mleko, szczyptę soli, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. 

Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto wylej (będzie płynne, nie obawiaj się tego) do  foremki, posyp sezamem i pestkami. 

Piecz przez 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche (powinno już być). Gdy lekko przestygnie w formie wyjmij chlebek i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły z masłem czosnkowym lub oliwą aromatyzowaną czosnkiem i tymiankiem.
Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go w ciągu jednego lub dwóch dni.



Przepis pochodzi z :
 http://agnieszkamaciag.pl/szybki-bezglutenowy-chlebek-ajurwedyjski/

foto : Dalia

Masło czosnkowe w/g 5 przemian



Do miękkiej kostki masła włożonej do  miseczki dodać :

M - 3 ząbki wyciśniętego czosnku , 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
W - ok. 1/2 łyżeczki soli (ostrożnie aby nie przesolić )
D - szczyptę bazylii
O - szczyptę kozieradki i kurkumy
Z - szczyptę kminku
M - pieprz czarny do smaku