- makaron op. 1 szt.
- masło 3 łyżka
- jabłka 800 g
- cukier 0.5 szklanka
- cynamon 1 łyżka
- jaja kurze całe 3 szt.
- cukier puder 1 łyżka
- masło 2 łyżka
- bułka tarta 2 łyżka
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy żaroodporne naczynie tłuszczem i posypujemy tartą bułką.
- Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i z cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, który pozostał, białka ubijamy na sztywno.
- Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
- Masę jabłkowo-cynamonową mieszamy z ugotowanym makaronem. Następnie połowę masy makaronowej wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy jabłkami i resztą makaronu. Zapiekamy do zarumienienia się wierzchu. Podajemy posypane cukrem pudrem.