wtorek, 30 października 2012

Makaron zapiekany z jabłkami

  • makaron op. 1 szt.                                                             
  • masło 3 łyżka
  • jabłka 800 g
  • cukier 0.5 szklanka
  • cynamon 1 łyżka
  • jaja kurze całe 3 szt.
  • cukier puder 1 łyżka
  • masło 2 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżka 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy żaroodporne naczynie tłuszczem i posypujemy tartą bułką.
  2. Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i z cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, który pozostał, białka ubijamy na sztywno.
  3. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
  4. Masę jabłkowo-cynamonową mieszamy z ugotowanym makaronem. Następnie połowę masy makaronowej wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy jabłkami i resztą makaronu. Zapiekamy do zarumienienia się wierzchu. Podajemy posypane cukrem pudrem.