środa, 26 września 2012

Racuszki bananowo-jabłkowe

  • 2 średniej wielkości banany
  • 1 duże jabłko
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • cukier  z prawdziwą wanilią z nutką kardamonu
  • olej do smażenia
Jajka, mąkę i śmietanę wymieszać łyżką aż zrobi się jednolita masa.
Ściągnąć skórkę z bananów i pokroić w drobną kosteczkę.
Jabłko, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Owoce dodać do masy , wymieszać - można dodać odrobinę cukru z wanilią.
Piec na rozgrzanym oleju .


UWAGI
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można dodać cukier waniliowy  ale ostrożnie aby nie zasłodzić.

niedziela, 23 września 2012

Faszerowane ziemniaki...

  • 10 ziemniaków
  • 10 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 średniej wielkości pomidory bez skórki ,mogą być z puszki
  • śmietana400g
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku w/g uznania
  • 10 dag białego sera
  • pieprz,
  • sól,
  • bazylia
Usmażyć cebulę pokrojoną w krążki, pieczarki i pomidory.
Przyprawić , pieprzem i bazylią. 

 Ziemniaki podgotować tak aby się nie rozpadały, obrać, przekroić na pół i  wydrążyć  środki.
 Napełnić  przygotowanym farszem, posypać  serem.
Piec ok. 30 min w temperaturze 180ºC.

 Ziemniaki już upieczone polać sosem przygotowanym ze śmietany,majonezu i wyciśniętego czosnku